Na následujících řádcích se nebudeme zabývat stravou v pooperačním období, ale podíváme se, jak má vypadat váš běžný jídelníček.
Z hlavních živin je nutné věnovat největší pozornost bílkovinám.
Příjem bílkovin bývá nízký zejména v prvním roce po operaci, kdy je redukce hmotnosti nejvyšší. Nedostatek bílkovin ve stravě pak může vést k pocitům hladu a ve výsledku k porušování redukčního režimu. Projevem dlouhodobějšího nedostatečného příjmu bílkovin je únava, otoky, zhoršené hojení ran a vypadávání vlasů. Mírné vypadávání vlasů je sice v prvních měsících po bariatrické operaci normální, pokud ale přetrvává i po 6 měsících od zákroku, je třeba myslet na deficit proteinů. Rizika plynoucí z nedostatečného příjmu bílkovin se zvyšují při stavech spojených se zvýšenou potřebou bílkovin, jako je například těhotenství nebo závažnější infekce.
Podle současných doporučení by měl minimální příjem bílkovin činit 60 g/den a až 1,5 g/kg ideální tělesné hmotnosti, v individuálních případech až 2,1 g/kg ideální tělesné hmotnosti. V případě biliopankreatické diverze je minimální doporučený příjem bílkovin 90 g, lépe však 120 g/den.
Doporučeného příjmu bílkovin není snadné dosáhnout, a to z několika důvodů. Obsah bílkovin je v mnohých potravinách nízký. Příčinou nedostatečného příjmu bílkovin může být i laktózová intolerance vedoucí k vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku. Zajištění adekvátního příjmu bílkovin může být problematické u osob, které z různých důvodů odmítají maso nebo nekonzumují ryby či mléčné výrobky. V případě, že není možné dosáhnout optimálního množství bílkovin z běžných zdrojů, jsou řešením doplňkové proteinové nápoje, tyčinky a modulární dietetika (např. Protifar, Fresubin® protein powder). Doplňky bílkovin (v množství alespoň 30 g/den) mohou napomoci dosáhnout odpovídajícího příjmu bílkovin v prvním období po operaci. Velmi důležitá je spolu s množstvím bílkovin i jejich kvalita. Vhodnými zdroji bílkovin jsou vejce, maso, tvrdé sýry, luštěniny, sójové výrobky, případně proteinové doplňky stravy na bázi syrovátky.
Tabulka: Obsah bílkovin ve vybraných potravinách rostlinného i živočišného původu
Druh potraviny |
Obsah bílkovin (100 g) |
---|---|
Brokolice |
4,4 |
Celozrnné pečivo |
9-10 |
Cottage sýr |
13 |
Čočka (v suchém stavu) |
27 |
Eidam 30 % t.v.s. |
27 |
Játra (průměr) |
17 |
Jogurt |
4-5 |
Jogurtové mléko, mléko, kefír |
3 |
Mandle |
17,5 |
Maso, ryby |
(15) 20-23 |
Mouka bezlepková Jizerka |
3,7 |
Rýže natural |
7,5 |
Skyr |
10 |
Šunka nejvyšší jakosti |
17 |
Tofu |
15,5 – 16,5 |
Tvaroh polotučný (kostka) |
18 |
Tvaroh polotučný (vanička) |
10 |
Tvrdý tvaroh |
28 |
Vejce |
11 |
Lepší představu o podobě vyváženého jídelníčku po bariatrické operaci pomáhá nastínit tzv. bari-talíř. Ukazuje, jakým způsobem by měla být porce o objemu 150 ml rozdělena na dezertním talíři. S ohledem na zvýšený příjem bílkovin by polovinu talíře měly zaujímat potraviny bohaté na bílkoviny, o druhou půlku se dělí sacharidy a zelenina. Častá je tendence zcela vyřazovat obiloviny a výrobky z nich ze stravy, má to však svá rizika. Především celozrnné obiloviny jsou zdrojem nerozpustné vlákniny, která příznivě působí na zažívání a jsou rovněž zdrojem bílkovin. Dalším důvodem pro zařazování obilovin je obsah vitaminů B skupiny. Z tuků mají být upřednostňovány tuky s převahou mono a vícenenasycených mastných kyselin (řepkový, olivový olej, oleje z ořechů a semen, rybí tuk).